неграмотно


tyrsi_me_prodavachka

Снимката е на queen_blunder

Наскоро ми насочиха вниманието към правописа и пунктоацията в писанията ми. Или по-точно тяхната липса. Със запетайките никога не съм била добре – това си го признавам, но с правописа… Сигурно е правилният момент да подчертая, че думата „бръмбър” в заглавието на блога е нарочно така написана, защото така ми се искаше, но за всички други грешки…след като прочета внимателно всяка една дума и си мисля: леле, колко трябва да ме е срам! Трябва, защото преди време си бях правописно грамотна. Но не ме е много срам. Пиша еднакво почти безгрешно на 5 (всъщност 4,5, защото един не е донаучен още) езика и се справям доста добре. Не ме разбирайте погрешно, изобщо не съм горда от факта, че разполагам с грешнопис на майчиния ми език (а на бащиния, освен граматиката и правописа, много ми куца и речниковия запас), но това е в следствие на едно дете израстнало с 4 езика и клавиатура, на която дълго време не се пишеше на кирилица, а докато пишеш на латиница е все тая дали пишеш „а” или „ъ” , защото цветущият звук „ъъъъъ” липсва. И не, това не е оправдание! И докато разни български филолози – студенти и практикуващи, ви смърдят на главата разпалено, в това число и на мен, че грешнописа ни бил брутален и че не знаем какво е пълен и „празен” член, мога само да ги помоля да не се занимават с това, а да ходят да преподават с целия си патос на подрастващите. Защото докато аз ходех (!!! – малките сега я ходят, я не) на училище и пишех като по учебник правилно, на днешните чавета четенето им се ограничава до графите „пол, възраст, град, интереси (wtf!?!!?), музика, МОТО (wtf!?!!?)”, пауло коельо и книжки тип „кой уби павлов и как да станем като него”. Т.е. те не четат кой-знае-какво, че да могат и да пишат кой-знае колко вярно.

И ми се иска много да нацвъкам всички, които под всяко блог-писание оставят задоволяващите много остроумно-хитри нужни на всеки пишещ някакъв текст коментари като този…нека, като са им трън в очите тези грешки – или да нечетат блогове, или да не се обаждат. Има достатъчно 12-13 годишни, които пишат неграмотно, и сякаш е по-важно, ми се струва, те да пишат правилно. То някои от тях и сричат, но нека не засягаме и четенето. Всеки си има до известна степен някаква представа, колко е грамотен и колко не. Или ако няма идва момент, в който му я изграждат (дискретно?) и разбира. Страшно няма, грешки се поправят…особено правописни.

Най-много ме е яд, че близо 10-11 години вече няма резултат от надписите „пишете на кирилица”, както и ме е яд на идиота, който е измислил ToZi sTiL nA pIsAne, MnOgO Qk, SaMo Za Pi4eNcA, he;) И докато аз, тя и други можем да си оправим правописа, на други ще им липсва цял живот…помогнете на тях.

П.с. Аз ставам олд скуул – ще пиша първо на хартийка, за да мога да си проверявам после:)

Реклами

3 коментара »

  1. olex Said:

    samo za pi4enca, he :D:D

  2. brumbur Said:

    дали трябваше да го позволявам този коментар…?! 😐

  3. […] неграмотно […]…


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: