Кьолн


Кьолн – град на карнавали,

Град на пияни и засмяни

karnaval


Град ли беше да го опишеш, живот ли беше да го изживееш. Този тъй невинен град – с красивата си катедрала, с вечните си фрази „Kölle Allaaf“ и “Viva Colonia”, с безкрайните си песни и с веселата си война с Дюселдорф, този град трябва да се изживее поне веднъж. Въпреки, че е препоръчително няколко пъти – поне веднъж през лятото, и задължително веднъж през февруари.

Красиво, живо, постоянно подскачащ от радост живот. Независимо от сезона – това е един от градовете на щастливите хора. Шарени хора, хубави хора, усмихнати. Тук ти се случва нищо и всичко.

Днес е 11.11. Не е празник, няма някоя голяма светия със собствен ден, няма някое голямо и значимо политическо събитие, което да го овенчава този ден, няма. Днес е просто денят, в който откриват сезона на карнавалите. Днес, на 11.11. в 11 часа и 11 минути. Това е ден-ей-така. Всичко и всички работят, но и всичко и всички пият. Случи ми се  вчера да видя как един колега отиде при шефа си и заяви гордо и тържествено: аз в сряда и четвъртък съм си взел отпуска, защото в сряда е 11.11 и ще пием от осем часа сутринта…и шефът го поздрави! Ха! Колкото и да ти е печен шефа, ако му заявиш тържествено, че няма да работиш два дни, защото ще се правиш на Мики Маус, нямаш добри изгледи след това.

Но не и тук.

Карнавалът е като религия. Съединението на Германия не се празнува с такъв ентусиазъм. Основният карнавал е през Февруари, но започва в месеца на смъртта – Ноември. Според източници разни интернетски традицията на карнавал датира още от римско време, но през 17-ти и 18-ти век се е затвърдила под формата, която изживяваме и днес. А началото, 11.11., идва от галската църква: на 11. Ноември е Мартинстаг, демек Мартиновден, това е денят в който започват коледните пости на галската църква и продължават 56 дни.  По- късно идва и интерпретацията на числото 1 като символ на единството, както и интерпретацията на ELF(на немски 11) след Френската революция като E=Egalité, L=Liberté und F=Fraternité. Има и още много други факти и любопитни неща, които могат да се споменат за началото и за самия каранавал, но като цяло богата и китна история, кое от къде краднато и измислено, не е много ясно, който знае немски, ето ви един линк – интересно е.

Големите празници са през февруари. Всяка година на различна дата, но все пак, дори да кажеш „по кранавално време”, всички разбират Февруари. От началото на сезона, Ноември, до края, Февруари, всички чакат едно: Карнавал!

За това емблематично събитие се взимат 1-2-3 дни отпуска, за карнавал се купуват маски, облекла, перуки, специален грим, мноооого алкохол и поне 5-6 каси бира (в зависимост от продължителността на карнавала). Пекат се много вурстове на скара, из целия град има конфети по земята, скъсани украси, цели и счупени бутилки и много, много весели, пияни и наядени хора, които пеят „Viiiiivaaaaaaaaaa Coloniaaaaaaaaa“ (тази песен е супер заразителна като си 2-3-4 бири, всички разбират какво се пее на припева, но в коплетите понякога и германците сами не знаят:) . Един такъв карнавал  -съвсем прост, малко хаотичен, изобщо не-грандиозен, но много пиян те докарва до състоянието да ходиш цял месец след това с глупава усмивка на лицето и малко засрамени бузки, от това което си правил по време на карнавалните дни и нощи. На видими места по спирки, билбордове и разни колони се лепят поздравления за приятно прекарване. Някои общински дейци си позволяват и някое обръщение от типа „Радостта от карнавала не е в това да се напиеш, а да се веселиш с приятели!” Но всички знаят, че истината е по средата…т.е. да се напиеш с приятели.

Седмиците след карнавала постоянно се поздравяват хора, които изглеждат познати, защото не знаеш дали не си се запознал с тях, дали не сте пили заедно и дали скъсаното цветно хавайско „венче” и къдревата перука, които се мотаят в чантата ти, не си ги откраднал от точно тоя изглеждащ познато човек.

Viva Colonia!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: